top of page

Ridder Kruik


Warme Nest

Wanneer koning Winter in het land is en ons overmeesterd met zijn dienaar Vorst reken ik waarheidsgetrouw altijd op mijn partner in crime, mijn warmwaterkruik. Er is niets zaliger dan lekker ontspannen wakker worden. Je waant je als het ware in je eigen winter cocon. Maar dan komt het ergste gedeelte, de koude trotseren als een moedige soldaat... Maar is dat allemaal wel zo gezond? Wees niet getreurd, er zit wel degelijk een wetenschappelijke explicatie waarom een warmtebron, (warmwaterkruik, kersenpitkussen of elektrisch deken), zo bevorderend is voor je winterslaap.


Toorts en ijs

Wanneer je lichaam klaar is richting dromenland te keren, zet het een bijzonder mechanisme in werking, de daling van je centrale lichaamstemperatuur. De fysische reden hierachter is om je vlot te laten slapen met een neutrale temperatuur, zo tussen de 36°C à 37°C. Kan je moeilijk de slaap vatten als je ziek en koortsig bent? Logisch, je centrale temperatuur is dan te hoog. Maar ook wanneer je voeten en/of handen aanvoelen als ijspegels, is dit niet bevorderlijk voor je slaapkwaliteit, omdat deze dan weer te laag is. Bij dat laatste kan je dus beroep doen op jouw nachtelijke warmte ridders, die klaar staan om jouw slaapkwaliteit te bewaken als de maagdelijkheid van een jonkvrouw.


O Kruikje, mijn Kruikje

Aangeraden wordt om je kruik op voorhand in je bed te leggen, dan is dit warm genoeg en geeft het je lichaam signaal om in alle comfort de daling in gang zetten. Let er echter wel op dat ook de kamertemperatuur zo tussen de 15°C à 19°C ligt. Je kan eventueel, indien het buiten niet te koud is, voor extra verluchting zorgen door je raam op een kiertje te zetten. Dit heeft als belang dat je lichaam na de warmteregulatie deze kan wegsturen via je hoofd. Een goed verluchte, frisse kamer zorgt voor een verhelderend hoofd. Een dat klaar is om al datgene je die dag beleefd hebt te verwerken en zo weg te dromen in hemelse avonturen, samen met jouw Ridder Kruik aan jouw zijde.


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page