top of page

Goede Voornemens


Duttend trainen

Twee weken in het nieuwe jaar en ik was vol goede moed naar de fitness gehuppeld om me er eindelijk een fitnessclub te bemachtigen. Samen met de sportcoach werden alle toestellen afgesteld en na een half uurtje sporten was het al geklonken. Je zou dan denken dat je piekt van de energie, maar helaas pindakaas. Ik was oprecht moe, het type waarbij de oogleden als lood aanvoelen en dus deed ik een dutje. Niet zo’n slecht idee blijkbaar.


Sherlock ZzZz…

Dutjes zijn blijkbaar super gezond, dat blijkt uit recent onderzoek aan de UCSF Human Performance Center. Daar gingen ze de relatie tussen slaap en prestaties bij topatleten na. Ze konden daaruit concluderen dat een powernap niet alleen je reactie- en concentratievermogen sterk verbeterd. Ook voor je sportprestaties legt het geen windeieren, integendeel. Het reduceert aanzienlijk je vermoeidheid tijdens het sporten én levert je een betere kwantiteit en kwaliteit. Maar wat is de stille kracht van dutjes en wat kan dit opleveren voor je schrijfkwaliteit? Dit nemen we eens onder de loep!

Power Naps Een powernap is je lichaam een korte adempauze gunnen om op te laden. Het beste moment om je dutje in te plannen is rond de vroege namiddag, tussen 13u00 en 16u00. Zo kan je lichaam herstellen van die concentratiedip en komt je nachtrust niet in het gedrang. Idealiter is een dutje van 20 minuten maar langere dutjes zijn zeker geen zonde. Vanaf een half uur kom je in de diepe fase 3-slaap. Als je meer nood hebt aan een messimeri, door een slechte nachtrust, voorzie je best een anderhalf uur slaap. Daarmee ga je door alle slaapfases heen. Voorzie je wekker iets langer dan anderhalf uur zodat je kunt voorkomen dat je een volgende slaapcyclus ingaat en rustig wakker te worden. Gun jezelf de tijd om na het ontwaken af te komen van je ‘slaapkater’. Hoe langer je dutje, hoe langer die aanhoudt en je lichaam nodig heeft te ontkateren.

Schrijf Fitness Wat kan dit jou nou als meerwaarde bieden? Wel, dutjes zorgen ervoor dat er een stof genaamd Adenosine (de stof die je moe doet voelen) wordt gereduceerd. Hoe langer je wakker bent, hoe meer je Adenosine piekt. En dutjes zijn daar hét strijdmiddel voor! Na een dutje ben je minder moe, voel je mentale uitgerustheid en ben je (mentaal) fitter. Kortom, dutjes zijn als fitness voor je brein. In combinatie met dat fitnessabonnement de ideale (schrijf) work out dus!




14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page